Home

Tio sånger om kvinnan

Tio sånger om kvinnan

Spelas på Stora scenen 9-12.11.2017

Aurinkobaletti från Åbo och Tanssiteatteri Rimpparemmi från Rovaniemi producerar tillsammans, Finlands 100-årsjubelium till ära, sång och dansverket Tio sånger om kvinnan.

Marjo Kuusela står för både manus och koreografi och sångerna är tonsatta av Kaj Chydenius. Premiär blir det i Lappia-huset i Rovaniemi den 30:de augusti 2017 och Åbo-premiär den 9:de november 2017 på Åbo Svenska Teaters Stora scen.

Tio sånger om kvinnan handlar främst om kvinnlighet och den finländska kvinnans identitet, om att överskrida mentala och fysiska gränser samt om finländskhetens varierande mångfald.

Verket ställer frågorna: vad är det som driver människan till att överskrida gränser? Stärker eller inskränker familj och social gemenskap människans tendens till samhällskritik?

Nyckelpersonen i föreställningen kommer att bli den italiensk-svenska cirkusartisten Elvira Bono. Hon hade ett nyanserat liv som bl a innehöll ett äktenskap med Jalmari Ruokokoski, hon deltog i frändefolkskriget år 1918 i Petsamo och hon var arbetsledare på guldfälten i Lappland. I föreställningen avlöser historierna varandra likt episoder och förutom av Bono, förs berättelsen fram av flera andra starka kvinnor som verkat i Finland från Hella Wuolijoki och L.Onerva till kvinnor av folket som förblivit okända för allmänheten.

Sångerna framförs på finska.

BESÖK VÅR KALENDER TILLBAKA TILL PJÄSER